Maatalouden vaikeudet ennen ja nyt

tahvanainen.pekkaKonmaritus eli vanhan roinan siivoaminen nurkista on muotia. Tätä herkkua olemme saaneet tilamuutosten myötä tehdä täällä työpaikallakin ja teinpä samaa hommaa myös kotona. Huonolla menestyksellä tosin, sillä eteen tuli kaikenlaista ”kenties vielä joskus tarpeellista” tai muuten vaan mielenkiintoista, josta ei raaski luopua.

Käteen osui myös paikallinen maakuntalehti marraskuulta 1976 eli reilun 40 vuoden takaa. Asiat ovat osin muuttuneet ja osin eivät. Etusivulla juuri valittu USAn presidentti Jimmy Carter tervehtii kansalaisiaan. Hävittäjähankintoja pohdittiin silloinkin. Hawk-hävittäjät haluttiin saada vanhentuneiden Fouga Magister koneiden tilalle. Vaaleihin valmistauduttiin myös kotimaassa. Kokoomusten nuorten liitto kirjasi liittokokouksessaan puheenjohtajansa Ilkka Kanervan mukaan tärkeimmäksi poliittiseksi tavoitteekseen presidentti Urho Kekkosen uudelleenvalinnan ja uudistushakuisuuden(!). Ensimmäisen apatiittikaivoksen avaaminen Siilinjärvelle oli ajankohtaista ja Fantom kuritti roistoja sarjakuvasivulla. Paikallisesti oltiin huolissaan Pielisjoen äkillisen jäätymisen aiheuttamista ongelmista Kuurnan ja Kaltimon voimalaitoksille. Uutinen oli tehty myös Koitereen jäätymisestä edellisenä yönä.

Lauantaimakkaraa sai E Oma-Avun tarjouksesta hintaan 7,50 mk/kg, banaanit hintaan 3,60 mk/kg ja suolattu kieli maksoi Sokoksella 9,60 mk/kg. Miesten raapatut välihousut sai mukaansa Centrumilta kympillä. Tuolloin kyläkauppoja oli vielä paljon toiminnassa. Maakunnan 24 T-kauppaa (joista 13 Joensuun ulkopuolella) mainostivat yhteismainoksessaan tuotteitaan. Turkistuotteet olivat näkyvästi esillä niin Kekäleen kuin Kuosikulmankin mainoksissa ja Kansallis-Pankissa voi käydä tekemässä Kättä päälle -sopimuksen. Kuolinilmoituksissa maallisen matkan päätepiste todettiin nykyistä tarkemmin tyyliin Outokummun terveyskeskuksessa, kotona tai matkalla keskussairaalaan.

Entä nämä maaseudun asiat? Ne olivat monipuolisesti esillä maa- ja metsätaloussivuilla, olihan käsillä perinteinen maatalousseuraviikko. Jos ovat maatilat vaikeuksissa tällä hetkellä niin helppoa ei ollut silloinkaan. MTK:n puheenjohtaja Heikki Haavisto totesi lehden otsikossa: ”MAATALOUDELLA EDESSÄ TODELLA VAIKEAT AJAT”. Huolta aiheutti tuolloin paisuva ylituotanto. Monen keskeisen maataloustuotteen tuotantomäärät kasvoivat 5-6 % vuodessa eikä valtiolla ollut varoja viennin rahoittamiseen.  Muilta osin vaikeudet olivat hyvin samoja kuin tänäänkin: viljelijäväestön tulotason turvaaminen, maatalouden rakenteen (tilakoon) kehittäminen ja maaseudun runkoasutuksen säilyttäminen.

Tuotantomäärien kasvaessa maaseudulla oli toki paljon positiivistäkin virettä. Lehden uutisoinnin mukaan Nurmeksessa oli maan parhaat säilörehut, yhteiskoneita hankittiin aiempaa enemmän ja Kiteellä maamiesseuratyö oli kasvussa. Lehden kuvassa Valtimon Tappojoella viljelijä seisoo vilttihattu päässään peltoraivion äärellä. Tilan peltoala kasvoi raivion ansiosta 10 hehtaarista 17 hehtaariin ja suunnitelmissa oli myös uuden navetan rakentaminen.

Näin siis syksyllä 1976. Vilkaisu vaikkapa kuluvan viikon Maaseudun Tulevaisuuteen antaa melko samanlaisen kuvan maatalouden tilanteesta: Eletään vaikeita aikoja ja tulevaisuuskin askarruttaa. Takana on kaksi luonnonolosuhteiltaan hankalaa vuotta, markkinatilanne kotimaassa ja viennissä on hankala eikä uusi ohjelmakausi (CAP27) näytä tuovan ainakaan parannusta tukipolitiikkaan.

Vaikka vuonna 1976 edessä oli ”todella vaikeat ajat” kotimainen maatalous on edelleen olemassa ja selvinnyt ajansaatossa monista muistakin vaikeista ajoista. Jutun lopussa tuo valtimolaisviljelijä toteaakin toimittajan epäilyihin laajentamissuunnitelmien mielekkyydestä maatalouden halventamispuheiden keskellä: ”Jos ihminen polkee paikallaan se on taaksepäin menoa. Sen vuoksi on pyrittävä eteenpäin ja asetuttava poikkiteloin yleisessä virrassa”

Hänen poikkitelansa tuolloin oli tuotannon laajentaminen.

Pekka Tahvanainen

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Maatalouden vaikeudet ennen ja nyt

  1. Kyllä Heikki oli viisas mies ja kaukokatseinen ”MTK:n puheenjohtaja Heikki Haavisto totesi lehden otsikossa (1976): ”MAATALOUDELLA EDESSÄ TODELLA VAIKEAT AJAT”. Katsokaapa kuinka on käynyt..;=)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s