Tieto lisää tuskaa ja vastuu vie joskus yöunet

Kaki Tiina (2)Vesistö- ja valuma-aluekunnostuksissa paikallisilla toimijoilla, kuten osakaskunnilla ja vesiensuojeluyhdistyksillä, on merkittävä rooli. Paikallisilla toimijoilla ei ole välttämättä tarvittavaa tietoa ja kokemusta kunnostusten läpiviemisestä. Tästä syystä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vesienhoitotiimi aloitti syksyllä 2018 koulutustilaisuuksien järjestämisen kunnostuksiin liittyvistä aiheista.

Ensimmäinen koulutus järjestettiin syyskuussa 2018 Lieksassa liittyen taimenen lisääntymisalueiden parantamiseen purokunnostuksilla. Koulutus järjestettiin yhteistyössä Saimaan jokitalkkarit -hankkeen kanssa ja se sisälsi ohjattua purokunnostusta Saarijoella. Toinen koulutustilaisuus järjestettiin maaliskuussa 2019 Joensuussa, jolloin aiheena oli vesistö- ja valuma-aluekunnostuksiin liittyvä lainsäädäntö ja vastuut toteutuksista. Syksyn 2019 aikana järjestetään vielä valuma-aluekunnostuskurssi Tohmajärvellä ja suunnitelmissa on myös hoitokalastuskurssi, jonka pitopaikka on vielä avoin.

Miksi maaliskuussa 2019 pidetylle koulutustilaisuudelle valittiin aiheeksi lainsäädäntö ja vastuut kunnostuksissa? Vesistö- ja valuma-aluekunnostuksien toteuttamiseen liittyy paljon lainsäädäntöön pohjautuvia reunaehtoja. Säädöksillä pyritään turvaamaan, ettei kunnostusten yhteydessä vaurioiteta muita luonto- ja kulttuuriperintöarvoja, esimerkiksi luonnontilaista puroa tai muinaismuistoa. Myös vesienhoidon avustusten käyttöön liittyy lainsäädännön kautta tulleita reunaehtoja, kuten hankkeessa tehtävä kilpailutus.

Maaliskuun tilaisuus toi esille sen, miksi vesistökunnostuksissa tarvitaan tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja paikallisten toteuttajien kesken. Lait velvoittavat tehtävän asianmukaiset ilmoitukset ja hakemaan luvat. Lisäksi kohteiden luonto- ja kulttuuriperintöarvojen tunnistaminen on lähes mahdotonta henkilölle, jolla ei ole pitkällistä kokemusta näiden tunnistamisesta.   Kunnostusten toteuttajan kannattaakin olla ajoissa yhteydessä viranomaisiin.  Kunnostuksiin liittyvän tiedon välittäminen korostuu lähivuosina, kun rahoitusmahdollisuudet vesistö- ja valuma-aluekunnostuksiin ovat hyvät vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta. Ensimmäinen avustushaku alkaa 1.4.2019.

Tieto lisää tuskaa, mutta ilman tietoa toimiminen vie taatusti yöunet.

Tiina Käki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s