Meillä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ympäristövastuuyksikössä valvotaan ympäristölupavelvollisten laitosten toimintaa. Vuosittain ympäristölupien määräaikaistarkastuksia tehdään 35–45 kappaletta ja näiden lisäksi yksikössämme tehdään muita ympäristönsuojelulain sekä jäte- ja vesilain mukaisia tarkastuksia.
Ympäristölupien määräaikaistarkastukset perustuvat riskinarvioinnin perusteella määritettyyn valvontaluokkaan, vuosittain päivitettävään valvontasuunnitelmaan ja sitä tukevaan valvontaohjelmaan. Tarkastusten lisäksi ympäristölupien valvontaan kuuluu mm. vuosi- ja osavuosiraporttien sekä vesistö- ja muiden velvoitetarkkailuraporttien tarkastamista, erilaisia valvontaan liittyviä lausuntoja ja kannanottoja sekä yleisöilmoitusten käsittelyä.

Joskus luvanhaltijoille on myös annettava kehotuksia ja tarvittaessa siirryttävä hallinnollisiin pakkokeinoihin, ellei lupavelvoitteita täytetä muuten.
Itselleni ympäristölupavelvollisten laitosten vastuuvalvojana määräaikaistarkastukset ovat hyvin olennainen ja mielekäs osa työtäni. Tarkastukset vaativat etukäteisvalmistelua ja jälkeenpäin niistä laaditaan tarkastuskertomus, johon tarkastuksella käsitellyt asiat, tarkastuksen tulos ja mahdolliset jatkotoimenpiteet kirjataan.
Valvontaohjelmaan perustuva määräaikaistarkastus on maksullinen viranomaistoimi, ja tarkastusmaksut on määritetty Valtioneuvoston maksuasetuksessa laitosryhmittäin. Ympäristövaikutuksiltaan suurimmiksi luokiteltujen laitosten tarkastusmaksut nousevat yli tuhanteen euroon tarkastuskerralta, kun taas pienemmillä laitoksilla selvitään satasilla. Laitosten tarkastustiheys vaihtelee riskinarvioinnin perusteella määritetyn valvontaluokan mukaan – omissa valvontakohteissani tarkastuksia pidetään sellutehtaalla kaksi kertaa vuodessa ja kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla kolmen vuoden välein.
Koronan myötä siirryttiin etätarkastuksiin
Kun koronapandemia kaksi vuotta sitten saapui Suomeen ja tuli määräys etätyöhön siirtymisestä, siirtyivät ympäristölupien määräaikaistarkastuksetkin etäyhteyksien päähän. Aluksi ajatus etätarkastusten pitämisestä tuntui hankalalta, mutta saimme virka-apua Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) Teolliset prosessit-ryhmältä, joka oli tehnyt vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin laajamittaista valvontaa osittain etätarkastuksin jo muutamien vuosien ajan aikatauluhaasteiden ja pitkien välimatkojen takia. Tukesin tarkastajat pitivät ELY-keskuksen ympäristölupavalvojille infotilaisuuden etätarkastusten järjestämisestä omien kokemustensa ja käytäntöjensä pohjalta. Se auttoi hyvin alkuun.
Itse pidin ensimmäisenä koronavuonna 2020 etätarkastuksia lähinnä suurimmille yrityksille, jotka olivat muutenkin jo ottaneet etäneuvottelut käyttöön omassa toiminnassaan. Suurimmilla laitoksilla myös yhtiön omat koronaohjeistukset kielsivät ei-välttämättömät vierailut laitosalueelle. Lisäksi kun isoilla laitoksilla tarkastuksille osallistuu yleensä useita henkilöitä sekä toiminnanharjoittajan että valvontaviranomaisen puolelta, oli järkevää välttää usean henkilön samanaikaista altistumista mahdolliselle virustartunnalle.
Etätarkastuksissakin on puolensa
Ympäristöluvan määräaikaistarkastukset ovat suurelta osalta muutenkin ”paperiasioiden”, kuten lupamääräysten, raportointien ja tarkkailutulosten läpikäyntiä, niin etäyhteydellä pystyy varsin hyvin hoitamaan suuren osan tarkastuksesta ihan yhtä hyvin kuin paikan päälläkin, ellei jopa paremmin. Näyttöä jakamalla toiminnanharjoittajan eri asiantuntijat pystyvät esittämään dokumentteja omilta koneiltaan joustavammin kuin neuvotteluhuoneessa, jossa yleensä vain yksi kone on kytkettynä näyttöön.

Etätarkastuksille on valvontaviranomaisen puoleltakin helpompi useampien henkilöiden osallistua, kun ei tarvitse varata aikaa matkoihin eikä miettiä autoon tai neuvotteluhuoneeseen mahtumista. Etätarkastuksilla on ollut yleensä meidän yksiköstämme mukana laitoksen vastuuvalvojan lisäksi varavalvoja sekä mahdollisuuksien mukaan yksikön päällikkö sekä muita ympäristöasiantuntijoita tarvittavan erityisosaamisen tuomiseksi tarkastukselle. Tarkastuksille on kutsuttu myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen edustaja.
Paikan päällä pidettävään tarkastukseen kuuluu olennaisena osana yleensä laitoskierros, joka kohdistuu valvottavan laitoksen koosta riippuen joko koko laitokseen tai johonkin sen osaan tai toimintoon. Etätarkastuksella laitoskierroksen voi korvata kuvien tai videoiden avulla, joita on pyydetty etukäteen toiminnanharjoittajalta halutuista kohteista tai toiminnoista. Joidenkin laitosten osalta laitoskierrokset on pidetty myös jälkeenpäin koronatilanteen ja -rajoitusten välillä hellittäessä.
Pienemmät laitokset tarkastettiin silti paikan päällä
Pienempien laitosten osalta odotin koronatilanteen mahdollista rauhoittumista ja rajoitusten poistumista ennen kuin sovin tarkastusten ajankohdista. Sainkin tarkastukset pidettyä laitoksilla paikan päällä hieman normaalia rajoitetummalla osallistujajoukolla turvavälejä ja kasvomaskeja käyttäen.
Pienemmän mittakaavan laitoksilla toiminnan kannalta tärkeimmiltä henkilöiltä ei etäyhteydellä saa välttämättä yhtä hyvin tietoja kaivettua kuin paikan päällä käydyillä keskusteluilla, koska etäyhteydellä toimiminen ei ole yleensä heille kovin tuttua. Joillakin tarkastuksilla toteutettiin myös hybridimallia, eli osa osallistujista oli etäyhteyden päässä ja osa paikan päällä. Tämäkin osoittautui toimivaksi ratkaisuksi – jos jollain osallistujalla oli esimerkiksi flunssaoireita, niin hän pystyi silti osallistumaan kotoaan ja kertomaan omalta osaltaan tarkastuksen kannalta olennaiset tiedot.
Paluu kohti uutta normaalia
Toisena koronavuonna 2021 sain pidettyä lähes kaikki määräaikaistarkastukset laitoksilla paikan päällä rajoitusten höllennyttyä. Loppuvuodesta päästiin jopa suurimmille laitoksille kahden vuoden tauon jälkeen. Oli selkeästi havaittavissa, että keskustelu kävi huomattavasti vilkkaampana kuin etäyhteydellä, kun ei tarvinnut pyydellä puheenvuoroja ja varoa toisten päälle puhumista. Tarkastuksiin tosin kului huomattavasti enemmän aikaa paikan päällä kuin etäyhteydellä – kaikilla oli niin paljon asiaa, kun kasvotusten (vaikkakin maskien takaa) nähtiin. Ja pitihän siinä samalla päivittää myös työpaikkojen ja lähipiirien koronatartuntatilanne, onko osunut omalle kohdalle ja jos ei, niin kuinka lähellä virus on käynyt.
Nyt on taas uusi valvontaohjelman mukainen valvontakausi käynnistymässä, ja toiveissa on, että pääsemme tekemään tarkastuksia mahdollisimman paljon paikan päällä. Ainakin toistaiseksi näyttää hyvältä, kun rajoituksia on taas entisestään purettu eikä tautitilanne tunnu tällä hetkellä kovin uhkaavalta.
Ympäristölupavalvonnan uusi normaali voi toki olla, että osa tarkastuksista tehdään meilläkin jatkossa ainakin osittain etäyhteydellä. Hyvällä etukäteissuunnittelulla ja esitysten ja dokumenttien pyytämisellä etukäteen toiminnanharjoittajalta tarkastuksella esitettäväksi, etätarkastuksesta on mahdollista tehdä hyvin vuorovaikutteinen ja keskusteleva tilaisuus puuduttavan yksinpuhelun sijaan.
Pauliina Palmgren
ympäristöasiantuntija