Otsikko lupaa paljon, mutta mihin se liittyy? Tietenkin Pohjois-Karjalan alueelle laadittuun yritysasiakkuussuunnitelmaan. Suunnitelma laadittiin vuoden alussa yrityspalvelutoimijoiden yhteistyönä. Vastaavat suunnitelmat laaditaan kaikilla ELY-keskusten toiminta-alueilla Työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimana valtakunnallisesti.
Yrityspalvelutoimijat kokosivat suunnitelmaan koko Pohjois-Karjalaa koskevat keskeisimmät tavoitteet, joissa tehdään yhteistyötä ja parannetaan asiakkaiden palvelua vuoden 2022 aikana. Keskeisiksi yhteistyön teemoiksi nousivat tänä vuonna osaava työvoima, yrityksien uudistumisen ja kansainvälistymisen sekä omistajanvaihdoksien edistäminen.
Osaavan työvoiman haaste
Suomen talous on toipunut pandemian aiheuttamasta shokista yllättävän hyvin. Bruttokansantuote on noussut koronapandemiaa edeltävän ajan tasolle, samoin työllisten määrä. Haasteeksi on muodostunutkin osaavan työvoiman löytäminen yrityksien kasvun haasteisiin. Pohjois-Karjalassakin tästä on selkeitä merkkejä. Osaava työvoima onkin tämän vuoden Pohjois-Karjalan yritysasiakkuussuunnitelman kärkiteema.
Osaavan työvoiman turvaamiseen liittyviä toimenpiteitä on onneksi monella tasolla jo käynnissä. Alueellisilla kehittämisyhtiöillä on hankkeita ja toimenpiteitä, joilla osaajatarpeita kartoitetaan ja pystytään konkreettisesti tukemaan yrityksiä osaavan työvoiman rekrytointiin liittyvissä asioissa.
Vuosittain Joensuussa opiskelee noin tuhat kansainvälistä opiskelijaa. Tämän resurssin entistä parempi hyödyntäminen alueemme yrityksien ja elinkeinoelämän tarpeisiin on yhteinen haaste. Asian kehittämiseksi oppilaitoksien kanssa tekee yhteistyötä mm. Pohjois-Karjalan yrittäjät ja Kauppakamari sekä moni muu organisaatio. Teemaan kiinnitetään erityistä huomiota vuoden 2022 aikana.
TE-toimiston valtakunnalliset palvelut ovat alueen yrityksien käytössä ja myös uusia ohjelmia on käynnistymässä. TE-toimiston kautta löytyvän EURES-palveluverkoston kautta yrityksien on mahdollista hakea osaavaa työvoimaa laajasti koko EU:n alueelta. Vuoden 2022 aikana toteutetaan valtakunnallisesti IMAGO-hanketta, jossa yrityksille tullaan tarjoamaan konkreettisia työkaluja yrityksen johtamisen ja työnantajakuvan kehittämiseen. IMAGO-ohjelman maksuttomat valmennukset ja työpajat käynnistyvät alkukeväästä 2022. Osaavan työvoiman kehittämistoimenpiteissä on monta toimenpidettä käynnissä ja yritysasiakkuussuunnitelma tukee koordinoitua tekemistä tavoitteiden saavuttamiseksi.
Yritykset uudistumisen ja kansainvälistymisen polulle
Tärkeänä kokonaisuutena yhteistyölle vuodelle 2022 nähtiin myös uudistumista ja kansainvälistymistä hakevien yrityksien yhteinen tukeminen. Yhteistyöllä uusien yrityksien löytäminen ja aktivointi sekä oikeisiin palveluihin ohjaaminen onnistuu parhaiten.
Vuoden 2022 alussa avautuvat yrityksille uuden EU-ohjelmakauden, Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, rahoitushaut. Ohjelma tarjoaa Pohjois-Karjalan alueen yrityksille laajat resurssit yrityksien kasvun, kansainvälistymisen, kilpailukyvyn, hiilineutraalisuuden, energia- ja materiaalitehokkuuden sekä digitalisaation edistämiseen. Avautuvien hakujen markkinoinnissa ja neuvonnassa tehdään yhteistyötä yrityspalvelutoimijoiden kesken, että yrityksille uuden kauden rahoitushakuihin olisi mahdollisimman sujuvaa päästä mukaan.
Yrityksien osaamista kansainvälistymisen ja liiketoiminnan uudistamiseksi kehitetään usean toimijan erilaisten aktiviteettien kautta. Markkinainfojen ja erilaisten toimialatilaisuuksien suunnittelussa ja markkinoinnissa tehdään yhteistyötä. Toistensa palvelujen tuntemisen kautta yrityspalveluverkoston toimijat Pohjois-Karjalassa pystyvät tukemaan toisiaan eri palvelujen markkinoinnissa ja auttamaan yrityksiä oikean palvelun äärelle.
Vauhtia omistajanvaihdoksille
Finnvera uutisoi elokuussa 2021, että alkuvuonna oli rahoitettu pohjoiskarjalaisissa yrityksissä omistajanvaihdoksia suhteellisesti eniten Finnveran Itä-Suomen alueen neljästä maakunnasta. Vuoden 2022 aikana Pohjois-Karjalassa halutaan jatkaa laajaa yhteistyötä omistajanvaihdoksien aktivoimisessa ja uusien jatkajien löytämisessä.
Omistajanvaihdos johtaa usein myös monenlaisiin yrityksen kehittämistarpeisiin. Usean toimijan palvelujen kautta voidaan saada apua uuden yrittäjän käytännön tarpeisiin. Muutostilanne voi tarjota mahdollisuuden liiketoiminnan ja yrityksen kehittämiseen, työvoiman tarpeet voivat muuttua ja yrityksen liiketoiminnan rahoitukseen voidaan tarvita uusia ratkaisuja. On tärkeää, että yrityspalvelutoimijat tunnistavat keskinäiset yhteistyönmahdollisuutensa tässä teemassa.
Yhteistyöllä tuloksiin
Pohjois-Karjalan yritysasiakkuussuunnitelmaan valittujen tavoitteiden toteuttamiseen liittyviä toimenpiteitä jokainen yrityspalvelutoimija toteuttaa oman roolinsa mukaisesti. Yhteistyötä tehdään niissä kohdin missä sen avulla tunnistetaan mahdollisuudet paremman palvelun saamiseksi yrityksille ja joissa voidaan saada yhteistyön kautta isommat resurssit ja vaikuttavuus asioiden edistämiseksi.
Miten yhteistyön paikat sitten tunnistetaan? Yhteistyötä voidaan suunnitella ja sopia yhteisissä kokouksissa. Vuoden 2022 aikana valtakunnallisesti kehitetään myös Team Finland -palvelumallia ja malli otetaan myös käyttöön Pohjois-Karjalassa. Team Finland -mallin mukaisesti toimimalla asiakkaan tarpeita selvitetään kokonaisvaltaisesti ja asiakkaan tavanneen organisaation kautta palvelutarpeet jaetaan kumppaniorganisaatioille. Tällöin asiakas saa parhaimmillaan yhden toimijan tapaamisella useamman palvelun liikkeelle. Team Finland -organisaatiot ovat sitoutuneet palvelutarpeiden välittämisessä toisilleen myös määrällisiin tavoitteisiin, jotka vuoden 2022 aikana tulisi saavuttaa valtakunnallisellakin tasolla.
Pohjois-Karjalan yritysasiakassuunnitelman toteutumista seurataan vuoden aikana säännöllisesti ja keskeisempiin haasteisiin ratkaisuja haetaan yhteistyössä. Vuodelle 2022 kohdistuvat kehittämistavoitteet ovat varsin laajoja, joten on todennäköistä, että myös seuraavana vuonna saamme jatkaa samojen tavoitteiden kanssa, työkaluja ja tekemistä hioen entistä paremmaksi.
Tapio Kinnunen
Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori