Siivousta vai suursiivousta – kevättä työllisyysilmastossa?

Työpaikallani Kauppakadun valtion valkoisessa virastotalossa on jo nyt keväiseen tapaan aivastuttava sisäilma. Juurisyynä siihen ei ole kuitenkaan jokakeväinen siitepöly vaan jo vuosia sitten rakennuksessa todennettu huono sisäilman laatu. Rakennus saneerataankin ulkoseiniä lukuun ottamatta kokonaisuudessaan kolmen tulevan vuoden aikana. Ennen väistötiloihin siirtymistä teemme muuttosiivousta pieneen lähiarkistoon, josta löytyy sekä tuoreita että historiallisia asiakirjoja valtion alueellisen työvoimapolitiikan toimeenpanosta 1960 luvulta alkaen. Ja mitä sieltä löytyikään.

Valtion työnvälitystoiminta alkoi Pohjois-Karjalassa vuonna 1934 mitä ennen se oli Suomessa kunnallista toimintaa. Vuodesta 2006 alkaen kunnille asetettiin velvoite osallistua pitkäaikaistyöttömyyden työmarkkinatukimenoihin valtion rinnalla työvoimapalvelujen tuottamisvelvollisuuden mukaan lukien työttömyysturvatehtävän säilyessä valtiolla.

Iso muutos tapahtui, kun maaliskuun 2021 alussa Suomessa aloitti yhteensä 25 työllisyyden kuntakokeilua 2023 puoliväliin saakka. Kyseessä on uusi lakisääteinen, valtion ja kuntien kumppanuuteen perustuva toimintamalli, jossa kuntakokeilu vastaa haastavassa tilanteessa olevien työttömien palvelun toimeenpanosta, tuloksellisuudesta ja resursseista omalta osaltaan. Valtio huolehtii kuntakokeiluun Pohjois-Karjalan TE-toimistosta siirtyvästä henkilöstöresurssista ja työvoimapalveluresursseista sekä palvelujen järjestämisestä ja seurannasta.

Pohjois-Karjalassa Joensuun seudun viiden kunnan työllisyyden kuntakokeilun myötä palaamme maakunnassamme osittain kunnallisen aktiivisen työllisyydenhoidon toimintamalliin. Noin 7 500 alueemme noin 12 000 työttömästä siirtyy Joensuun seudun kuntakokeilun eli Joensuun, Liperin, Kontiolahden, Outokummun ja Polvijärven kuntien palveluihin, joissa panostetaan yksilölliseen kartoitukseen perustuvaan ohjaukseen monialaisesti. Tavoitteena on ennaltaehkäistä työttömyyden pitkittymistä ja ohjata asiakkaita työkykynsä ja osaamistarpeensa mukaisiin palveluihin. Tulevina vuosina saammekin seurata kahden julkisen työvoimapalvelutoimijan yhteistoiminnan tuloksellisuutta – Pohjois-Karjalan TE-toimiston ja Joensuun seudun kuntakokeilun.

Työttömyystilastoja vuodelta 1991
Työttömyystilastoja lamavuodelta 1991

Arkistohyllystä löytyy myös joitakin kuukausittaisia työttömyystilastoja 1960-luvulta alkaen, jotka ovat kauniisti käsin kirjoitettuja taulukkoja. Työttömyystilastoinnin seurantavastuu jatkuu valtiolla edelleen, tosin tietojen kerääminen on nyt nopeampaa. Samoin taideteoksen veroiset mustat kirjoituskoneet hyllyllä siirtävät ajatukset menneeseen konttorityöhön, joka vaati paljon henkilötyötä ja aikaa ja jolla oli suuri työllistävä vaikutus.

Kuntakokeiluja varten on määritelty myös omia tuloksellisuusmittareita, joiden seurantaa on digitalisoitu helpommin hyödynnettäväksi. Mutta vaikka tilastollista tietoa on koko Suomen, Pohjois-Karjalan ja seutukuntien työikäisistä, työttömistä ja työmarkkinoista, toiminnan vaikuttavuus todentuu lopulta yksilön ja työpaikan oikea-aikaisena kohtaamisena.

Vanha mekaaninen kirjoituskone.

Työnantajilta tarvitaan ennakoivaa ja ennakkoluulotonta henkilöstösuunnittelua ja työhön ohjaavilta toimijoilta työmarkkinatuntemusta ja työhön tai osaamispalveluihin ohjaavaa ja motivoivaa työotetta. Kokeilun tuloksellisuus arvioidaan vuoden 2023 lopulla sillä ovatko yksilöasiakkaat saaneet tarvitsemaansa palvelua ja yksilö- ja työnantaja-asiakkaiden kohtaanto parantunut.

Selitys siivousurakkamme pisimpään hyllymetrimäärään löytyy mapeista, jotka sisältävät noin 1500 hankintasopimusta kymmenen edellisen vuoden ajalta. Tässä konkretisoituu ELY-keskuksen ja oman työurani toiminta työllisyyden edistämiseksi eli osaamista kehittävien palvelujen järjestämisessä henkilö- ja yritysasiakkaillemme joko kansallisella tai Euroopan sosiaalirahaston tuella. Joka kuukausi noin 2 000 työtöntä henkilöä kehittää Pohjois-Karjalassa osaamistaan. Osaamispalveluntuottajat ovat jatkossakin työllisyyden edistämisessä keskeisessä roolissa työelämävaatimusten muuttuessa entistä nopeammin. Oppiminen on nähtävä jatkumona – myös työpaikoilla.

Arkiston pahvisista mapeista löytyy myös paperisia entisen työministeriön ohjeita ja linjauksia noin kahden hallituskauden välein useimmiten siitä, kuinka valtion työvoimapalvelujen tuloksellisuutta mitataan tai siitä millaiset olisivat yhdenvertaisuutta tukevat ja tuottavimmat asiakaspalveluprosessit. Pohjois-Karjalassa oli enimmillään 12 työvoimatoimistoa, joiden kanssa sen aikainen työvoimapiiritoimisto kävi tulostavoiteneuvottelut vuosittain. Vuodesta 2013 alkaen alueellamme on toiminut yksi TE-toimisto, jonka palveluita järjestetään kuudella paikkakunnalla.

Uusin valtion työvoima- ja yrityspalveluita koskeva palvelustrategia kuntakokeilujen ajalle ilmestyi kuluvan vuoden alussa. Sen toimeenpanosta vastaavat Pohjois-Karjalan TE-toimisto ja ELY-keskus tiiviissä yhteistyössä kuntakokeilun ja sidosryhmien kanssa. Tarkoituksena on vastata muiden kuin kuntakokeilukuntien asiakkaiden yksilöllisemmästä palvelusta, vahvistaa kaikkien maakunnan kuntien työnantajien rekrytointipalvelua sekä uudistaa palveluvalikoimaa.

Työnvälitystoiminnan lisäksi toimintaympäristöä on tuettu vuosikymmenet työllisyyspoliittisilla investoinneilla, projektirahoituksilla ja kansainvälistymistoimilla mm. Karjalan Tasavallan työministeriön että kansainvälisen työnvälitysverkoston EURES-toimijoiden kanssa.

Olemme usein sidosryhmien kanssa sen kysymyksen edessä, että kun alueemme työvoimapotentiaalissa on runsaasti mm. koulutuksessa ja työelämän ulkopuolella olevia, koulutettuja ja osa-aikatyöhön halukkaita osaajia, niin miten heidät ja työnantajat saataisiin kohtaamaan tänään, huomenna ja ylihuomenna?

Huhtikuussa muutamme uteliain odotuksin väistötiloihimme naapurin punaiseen valtion virastotaloon ja koetamme löytää vastauksia tuohon kysymykseen päivittäin. Kolmen vuoden päästä näemme, onko ohjeena tehdä seuraava perussiivous vai suursiivous.

Ulla Mauranen

Ulla Mauranen
yksikön päällikkö, Työllisyys ja osaaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s