Heinävesi here I come

Kulunut vuosi lähenee loppuaan ja Pohjois-Karjalan maakunta saa kohta uuden kunnan joukkoonsa, kovasti tervetuloa vaan Heinävesi ja sen asukkaat. Omassa ympäristövastuu -yksikössä valmistautuminen kuntaliitokseen ja valvontavastuun siirtymiseen on aloitettu jo varhain keväällä käydyn kehityskeskustelukierroksen aikana, kun Heinäveden kunnan alueella olevien ympäristölupavelvollisten toimintojen valvontavastuiden siirroista keskusteltiin. Samalla jo jaettiin siirtyvät vastuuvalvojien tehtävät itse kullekin. Kuluvan vuoden aikana on osallistuttu yhteistarkastuksille pääosin etäyhteyksillä, mutta myös paikan päällä on tehty yhteistarkastuksia sekä tutustumiskäyntejä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa. Samalla on aloitettu keräämään siirtyviin toimintoihin liittyvää tietoa ja nykyisten valvojien kokemuksia toimintojen kehittämistarpeista ympäristönsuojelun näkökulmasta. Nyt on jo saatukin selvityksiä esim. kunnan jätevedenpuhdistamoiden saneeraustarpeista. Yhteistyö on ollut kaikkinensa erittäin sujuvaa, kiitos Etelä-Savon ELY-keskuksen porukoille siitä.

Valmistelua kuntaliitokseen on tapahtunut ELY-keskuksessa monella saralla ja eri yksiköiden välillä, ystävämme Teams on ollut näin koronan kurimuksen aikana oiva väline vaihtaa siirtymiseen liittyvää tietoa, ilman pelkoa ainakaan terveydelle haitallisesta virustartunnasta. Kokouksia on pidetty Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa johtoryhmien kesken ja yksiköiden välillä. Oman yksikön osalta asioita käydään vielä tarkemmin lävitse Etelä-Savon ELY-keskuksen vastaavan yksikön kanssa tämän viikon perjantaina.

Heinävesi on tunnettu kauniista luonnostaan, kuten Heinäveden reitistä lukuisine koskineen ja kanavineen ja tietysti myös luostareista. Siirrossa saamme mm. 33 järveä ja kolme joeksi luokiteltavaa vesimuodostumaa. Valitettavasti itse kirkonkylä ja sen lähitienoo on ainakin itselleni jäänyt vähemmälle tutustumiselle, ei itse asiassa ole oikein selvää mielikuvaa, milloin olisin siellä viimeksi vieraillut. Oikein nolottaa myöntää tällainen totuus. Pääasiallinen Heinäveden kunnan rajan ylitys on tapahtunut minullakin Karvion kanavalla kuten varmaan monella muullakin matkatessa Varkauden suuntaan. Kapealle sillalle taitaa onneksi jo ollakin kunnostussuunnitelma olemassa.

Työn näkökulmasta Heinäveden kunnan liitos tuo mielenkiintoisia asioita, uusia yhteistyötahoja, yhdyshenkilöitä, uusia toimintoja ja erilaisia tapoja tehdä asioita. Asioiden selvittelyä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa tullaan todennäköisesti vielä tekemään pitkän ajan ja uskon, että tämä tapahtuu edelleen hyvässä yhteistyössä. Tulevaisuuden haasteista yksi liittynee melkoisella varmuudella kaivoshankkeisiin. Kuten aiemmin on tiedotusvälineistä saatu huomata, on Heinäveden Aitolammen alueen grafiittikaivoshanke herättänyt vilkasta keskustelua jo kaivosyhtiön tutkimusvaiheessa. Tutkimuksia tekevän Fennoscandian Resources Oy-yhtiön kanssa on pidetty palaveria tutkimusten jatkamisen osalta kuluvan vuoden lokakuussa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa. Aika sitten näyttää, eteneekö hanke jossain vaiheessa mahdolliseen ympäristövaikutusten arviointiin ja edelleen ympäristöluvan hakemiseen.

Juice lauloi laulussaan saapumisestaan Juankoskelle. Uuden Pohjois-Karjalan maakuntaan liittyvän kunnan paremmin tuntemiseksi on minunkin tehtävä tutustumiskäynti (useampikin) Heinävedelle ja vaikkapa tällä kertaa myös kirkonkylälle saakka. Farkutkin on nyt lupa vaihtaa Heinävedellä verkkareiksi, kun Pohjois-Karjalaan kohta kuulutaan, joten Heinävesi täältä tullaan (kun korona helpottaa).

Ari Heiskanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s