Kohti uutta – taas kerran

Vuosi 2020 lähenee loppuaan ja nykyinen ohjelmakausi 2014 – 2020 on päättymässä. Samalla pitäisi ohjelmakauden 2021 – 2027 piakkoin käynnistyä . Näin ei kuitenkaan ole, vaan uuden ohjelmakauden ohjelmat, rahoitus ja tarvittavat tietojärjestelmät ovat vielä valmisteluprosessissa ja melko lailla kesken. Tilanne ei ole uusi. Viiveisiin ja hakujen keskeytyksiin ohjelmakausien saumavaiheissa on totuttu jo aiemminkin.

Maaseuturahaston osalta asiat nytkähtivät hieman eteenpäin viime perjantaina, kun EU-parlamentti osaltaan hyväksyi tulevien vuosien maatalouspolitiikan raamit. Jotakin käsittelyn mittakaavasta kertoo se, että käsittely vaati kaikkiaan pari tuhatta äänestystä. Käyttöönotettu äänestystekniikka onkin ollut tiukoilla. Seuraavassa vaiheessa neuvottelut jatkuvat komission, jäsenmaiden ja EU-parlamentin välillä.

Merkittävä uudistus on EU-varojen ohjaaminen entistä enemmän ilmasto- ja ympäristötoimiin. Vaikka tähänastinen valmistelu on vaatinut kompromisseja ja tiettyjä uhkia valmistelussa on maamme kannalta leijunut ilmassa, uudistuksen pääsisältö on otettu Suomessa tyydytyksellä vastaan. Myös kokonaisrahoitus on kohtuullisella tasolla. Vuonna 2018 kaavaillut noin 7 %:n leikkaukset maaseuturahaston resursseihin ovat kääntymässä 6  %:n lisäykseksi.

Aikatauluviiveistä huolimatta näyttää onneksi siltä, että ainakin maaseuturahaston osalta myös hakukatkoilta vältytään. Ohjelmakauden vaihdos toteutetaan näillä näkymin kahden vuoden siirtymäjaksolla vuosina 2021 ja 2022. Varsinainen uudistus otettaisiin käyttöön vuoden 2023 alussa. Vuodet 2021 – 2022 mennään periaatteella: Vanha ohjelma – uudet rahat.

Jonkin verran nykyiseen Manner-Suomen maaseutuohjelmaan tehdään päivityksiä. Ne ovat kansallisen seurantakomitean käsittelyssä joulukuussa ja esitellään komissiolle vuoden 2021 alussa. Myös siirtymäkauden rahoitusmahdollisuudet näyttävät hyviltä ja monipuolisilta. Ne koostuvat kolmesta eri lähteestä:

  • siirtyvät varat nykyiseltä ohjelmakaudelta
  • ns. elvytysvarat
  • tulevan ohjelmakauden varat

Erityisesti elvytysvarojen osalta jäsenvaltioilla on enemmän omaa päätösvaltaa. Toimenpiteissä tulee painottaa ns. vihreää taloutta, digitalisaatiota ja sosioekonomista kestävyyttä. Sisällöllisesti resursseja on tarkoitus kohdentaa mm. seuraaviin kohteisiin:

  • maatalousinvestoinnit ja yritysrahoitus
  • laajakaista- ja digihankkeet
  • luonnonmukainen tuotanto ja eläintenhyvinvointi

Ohjelmatyö uudelle ohjelmakaudelle on käynnistetty jo hyvissä ajoin valtakunnallisella, alueellisella (ELY-keskukset) ja paikallisella tasolla (leader-yhdistykset). Kaikilla tasoilla ohjelmatyöstä pyritään tekemään mahdollisemman osallistavaa. Tähän nykytekniikka tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

Meillä Pohjois-Karjalassa on osaava ja yhteistyökykyinen maaseututoimijoiden verkosto, jolla on näyttöä tuloksekkaasta toiminnasta jo useammalta ohjelmakaudelta. Uusiakin toimijoita on tullut ja heille onkin erityinen tarve nyt uusia ideoita ja toimintatapoja haettaessa.

Pohjois-Karjalan alueellisen maaseutuohjelman valmistelu aloitettiin maaliskuussa 2019 työpajalla Kolilla. Työ jatkuu ja seuraava mahdollisuus osallistua tähän työhön on 20.11.2020. Tässä ilmoittautumislinkki tilaisuuteen ja sen ohjelmaan:

EU-parlamentaarikko Elsi Katainen tuo tilaisuuteen tuoreet terveiset CAP-uudistuksen valmistelutilanteesta Brysselin kabineteista. Tilaisuus on kaikille avoin ja se toteutetaan etäyhteyksillä, joten osallistuminen onnistuu helposti vaikkapa kotikoneelta.

Tervetuloa mukaan osallistumaan ja luomaan suuntaviivoja ja sisältöä Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämiselle tuleville vuosille!

Pekka Tahvanainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s