Tuli muutama muuttuja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuoden 2020 saimme aloittaa tuoreen strategian ja vasta allekirjoitetun tulossopimuksen viitoittamana.  Hyvistä tavoitteista ja tarkoista kirjauksista huolimatta emme tienneet, mitä vuosi tuo tullessaan. Koronavirustilanne on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen niin työtehtäviimme, niiden tekemisen tapaan kuin henkilökohtaiseen elämäämmekin.  Puolivuotistarkastelun perusteella olemme selvinneet niin sovituista, muuttuneista kuin kokonaan uusistakin tehtävistämme kunnialla.

Työllisyysasteen nostaminen hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti 75 %:iin vuoden 2023 loppuun mennessä on joutunut takamatkalle. Pohjois-Karjalassa työllisyysaste laski jo viime vuoden lopulla ja oli alkuvuonna 62,5 %.  Matkaa hallitusohjelman tavoitteeseen on reilusti.

Pohjois-Karjalan työttömyys on lisääntynyt viime vuodesta ollen heinäkuun lopussa reilut 18 % ja työttömiä on neljännes vuodentakaista enemmän. Lomautettuja heistä on reilu puolet. Onneksi palvelu- ja myyntityöntekijöidenkin lomautusmäärät ovat jo kääntyneet laskuun.  Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen työvoimapalveluihin liittyvistä tavoitteista jäämme selvästi, vaikka sekä ELY-keskuksessa että TE-toimistossa työt ovat lisääntyneet ja niissä on onnistuttu. Voimavaroja meillä kyllä on, toiminnan vaikuttavuudessa on vielä parantamista.

ESR-rahoituksen teemahakujen kautta saamme käyntiin hankkeita, joilla lievennetään tilanteen aiheuttamia haittoja varsinkin nuorten keskuudessa. Ilahduttavasti mukaan on saatu myös uusia toimijoita niin liikunta- ja urheilujärjestöistä kuin hengellisistäkin yhteisöistä.

Yritysrahoituksessa ja osin myös kehittämishankerahoituksessa on voimavarat suunnattu maaliskuusta alkaen pääosin koronarahoituksen hoitamiseen. Hallinnollisista rajoista huolimatta Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen asiantuntijat ovat osoittaneet erinomaista tilannetajua ja joustavuutta antaessaan työpanostansa tehtävään. ELY-keskusten hoitamat koronatukihakemukset on Pohjois-Karjalan osalta käsitelty. Yhteensä noin 10,5 miljoonan euron tuet yli 700 maakunnan yritykselle estivät jopa kahdensadan yrityksen lopettamisen ja pitivät tuhansia ihmisiä kiinni työelämässä. ELY-keskusten palvelu kokonaisuudessaan sai Pohjois-Karjalan yrityksiltä hyvän arvion: 4,24 asteikolla 1–5.

ELY-keskus on suunnannut tukia myös maaseudun yrityksille ja maataloudelle. Tukia on myönnetty yrityksille, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttaman markkina- ja tuotantohäiriön takia. Nämä tuet ovat olleet pienehkö, mutta hyvä täydennys, jotta väliinputoajia ei jäisi.  Maatalouden tarkastukset on tehty tarkoin Ruokaviraston tarkastusohjeita noudattaen, jotta elintarvikeketjumme turvallisuus olisi osaltamme varmistettu.

Pohjois-Karjalassa olemme jo vuosikymmenen ajan tottuneet kasvavaan valkoposkihanhikantaan. Hienosta luonnonnäytelmästä on siirrytty viljelyksille aiheutuviin vakaviin vahinkoihin, niiden ennaltaehkäisyyn ja korvaamiseen. Kevään poikkeuksellisen pitkäaikainen ja runsaslukuinen valkoposkihanhien asettuminen Pohjois-Karjalan pelloille sai myös ylimmän poliittisen johdon toimimaan.

ELY-keskuksen asiantuntijat erityisesti ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueella sekä maaseutu ja energia -yksikössä ovat aktiivisesti, ennakoiden ja myös tilanteen kriisiytyessä toimineet niin vahinkojen ennaltaehkäisyn kuin korvaustenkin hoitamisessa. Annoimme panoksemme myös ministerien asettamassa, yksimielisiin esityksiin ja vaihtoehtoihin päätyneessä Valkoposkihanhityöryhmässä. Ainekset vahinkojen vähentämiseksi niin maatalousyrittäjien kuin luonnonsuojelun kannalta tyydyttävällä tavalla ovat olemassa. Nyt on sekä toimeenpanon että poliittisten päätösten aika.

Napapiirin sankarit -elokuvissa Jannelle tulee aina ”muutama muuttuja”.  Janne säätää, mutta puoliso Inari kestää. Samoin ELY-keskuksen toimintaympäristöön ja tehtäviin on tänä vuonna tullut muutama muuttuja.  Mutta me olemme kestäneet. Pienten kyselyjemme mukaan henkilöstön hyvinvointi on jopa parantunut. Kiitos henkilöstölle, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Tästä on hyvä jatkaa kohti loppuvuotta ja selkeämpiä aikoja.

Ari Niiranen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s