Toiminta positiivisena, näytteet negatiivisina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korona-viruspandemiasta johtuva poikkeustila on tuonut elämäämme rajoituksia, perumisia, hankaluuksia ja pelkoakin. Ei mitään pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Etätyö on monilla työpaikoilla, myös ELY-keskuksessa, keskusteluttanut vuosia. Onnistuvatko työtehtävät etäyhteyksien kautta, kärsiikö yhteisöllisyys ja onko etätyöluvan saaminen liian tiukassa? Etätyö on lisääntynyt nopeasti erityisesti asiantuntijatyössä, mutta nyt poikkeusoloissa siihen on määrätty. Meillä on nyt aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta erinomainen mahdollisuus oppia ja kehittyä.

Etätyö ei ole pelkästään yksin työskentelyä oman työpisteen tai työhuoneen sijaan kotona tai vapaa-ajanasunnolla. Se on uusia työtapoja ja -menetelmiä, itsensä johtamista, tietoteknistä osaamista ja monipaikkaisen organisaation johtamista. Tavoitteena ollut Teams-järjestelmän ja muiden vastaavien välineiden käyttöönotto on sujunut ennätysvauhdilla ja oppimiskäyrä on ollut jyrkkä.

Muutamaan viikkoon emme ole kokoontuneet työkokouksiin kahvi- tai teekupin ääreen, sen enempää organisaation sisällä kuin yhteistyökumppaneiden kuin asiakkaidenkaan kanssa. Yhdessä tekeminen on siitä huolimatta vahvistunut tuntuvasti. Huoli yritysten, lomautettavien työntekijöiden ja koko yhteiskuntamme tilanteesta ja selviytymisestä on yhteinen.

Hallinnon rakenteet sen enempää kuin muidenkaan toimijoiden organisaatiot ja tehtävänjaot eivät ole kansalaisten, järjestöjen ja yritysten kannalta selkeitä. Erilaisista intresseistä, omistajista, toimialueista, palveluista tai internet-sivuista huolimatta yhteistyö on viime viikkoina tiivistynyt ja sujuvoitunut vauhdilla.

ELY-keskuksen kutsumana viikoittain kokoontuvassa Pohjois-Karjalan yrityspalvelujen koronavalmiusryhmässä yhteishenki on ollut käsin kosketeltava. Business Finlandin, Finnveran, ELY-keskusten, TE-toimistojen ja kuntien palvelut yrityksille ja työntekijöille ovat tulleet toisillemme tutuiksi sitä mukaa kuin niitä on tullut käyttöön. Pieni, mutta viheliäinen virus on saanut meitä paremmin yhteen kuin lukuisat seminaarit, neuvottelukunnat, sidosryhmätilaisuudet tai juhlapuheet.

Etäkokousten ja -tapaamisten osallistumisaktiivisuus on ollut erinomainen. Myös kohtaamisten intensiivisyys on lisääntynyt. Tämä voi johtua sekä käsiteltävien asioiden tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta, mutta myös toimintatavasta.  Suurimpia osanottajamääriä kerääviä tapaamisia, kuten henkilöstötilaisuuksia, lukuun ottamatta myös keskustelu on ollut vilkasta. Puheenvuoroja on käytetty aktiivisesti, mutta tavallista harkitummin. Keskustelun tiivistäminen yhteisiksi päätöksiksi on ollut aikaisempaa helpompaa.

Kevääksi taittuva vähäluminen talvi on mainiota aikaa luonnossa virkistymiseen. Työmatkat eivät vie nyt aikaa, joten turvallisiin ulkoilmaharrastuksiin siirtyminen onnistuu pitkänkin työpäivän jälkeen vaivatta.

Tämä blogi nosti esille tietoisen yksipuolisesti vain poikkeustilanteeseen liittyviä positiivisia asioita. Myönteiset asiat antavat meille voimia auttaa kansalaisia, satojatuhansia työntekijöitä ja tuhansia yrityksiä, joille koronavirus-pandemia aiheuttaa suuria taloudellisia ja muita vastoinkäymisiä, huolta ja murhetta.

Meidän on huomioitava asioiden tärkeysjärjestys ja oltava määräysten ja suositusten noudattamisessa esimerkkinä muille. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kiteytti yhdessä lukuisista valtioneuvoston tiedotustilaisuuksista perustuslain turvaamien oikeuksien tärkeysjärjestyksen oivallisesti: liikkumisvapaus on tärkeä perusoikeus, mutta kaikkein tärkeintä on oikeus elämään.

Pidetään toiminta ja mieli positiivisena ja korona-näytteet negatiivisina!

Ari Niiranen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s