Life IP Koitajoki on osa Liman 2016 – 2015 toimintasuunnitelman toteuttamista

hokkanen.timo.jLife IP Freshabit hanke on esimerkki siitä, kuinka hanketyö niveltyy kansainvälisiin sopimuksiin mm. monimuotoisuudesta, päästöistä ja hyvästä ympäristöstä.  Sopimusten tavoitteet puhuttelevat harvoin suoraan arjessa ahertavaa kansalaista.

Freshabit on Suomen historian suurin, yli 20:n miljoonan euron kuusivuotinen LIFE-ympäristöhanke.  Hankkeella kunnostetaan valuma-alueita ja elinympäristöjä eri puolilla Suomea.  Pohjois-Karjalassa Koitajoen osahankkeessa kunnostetaan mm. siian kutualueita ja kehitetään luonnonvarojen käytön hallintaa. Hankkeessa luodaan myös alueellisia yhteistyörakenteita, takaamaan lyhytaikaisten hanketöiden jatkuvuutta. Käytännönläheiset toimet tehdään paikallisten asukkaiden kanssa. Pohjois-Karjalan biosfäärialue on mukana toimissa.

Kehittämistoimien taustalla on sopimuksia, joista osa on sitovia, osa ohjaavia. Syyskuussa 2015 hyväksyttiin 17 YK:n kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG) vuoteen 2030.  Tavoitteina ovat mm. terveellinen ympäristö, puhdas vesi, kestävä energia ja luonnonvarojen suojelu.

Joulukuussa 2015 Pariisissa tehtiin oikeudellisesti sitova COP21 –ilmastosopimus. Päästöjä vähennetään maailmanlaajuisesti ja 187 valtiota on toimittanut alustavan sitoumuksensa päästövähennyksistä. Mukana olevat valtiot tuottavat 98 % päästöistä. Sopimuksessa on myös tavoite ilmastonmuutokseen sopeutumiselle.

Biosfäärialueet ovat suora, alueellinen linkki mm. näihin kansainvälisiin sopimuksiin.   Maaliskuussa 2016 Limassa pidettiin noin 1100 osallistujan voimin neljäs biosfäärialueiden maailmankonferenssi, jossa hyväksyttiin LAP 2016 – 2025 (Lima Action Plan).  Suunnitelmassa linjataan biosfäärialueiden toiminta kymmeneksi vuodeksi.  Tämä yhteinen tahto linkittyy suoraan SDG:hen ja COP21:een ja on maailman tasolla merkittävä.

Biosfäärialuejärjestelmään kuuluu 669 aluetta 120:ssa maassa.  Alueiden kokonaispinta-ala on yli 10 miljoonaa km2.  Valtiona biosfäärialuekokonaisuus olisi maailman kolmanneksi suurin, edellään vain Venäjä ja Kanada, perässä Kiina, Yhdysvallat ja Brasilia.

Lima Action Plan yhdistää kansainväliset tavoitteet konkreettisiin, paikallistason toimiin. Biosfäärialueet ovat toimintayksiköitä, joiden paikalliset toimintasuunnitelmissa toteutetaan ohjelmaa alueen omista lähtökohdista.  Kaikki munat eivät todellakaan ole samassa korissa; mukana olevat ihmiset ovat myös sitoutuneita ja ahkeria.

Heikkoudeksi muodostuu monin paikoin ohjelman ohuus ja hajanaisuus. Biosfäärialueilla tehdään monenlaista, mutta kansainvälinen kokonaisuus tulee harvoin esiin ja osaamista ja tietoa ei pystytä käyttämään kokonaisvaltaisesti. Mahdollisuuksien löytämisessä ja niiden käyttämisessä sekä alueellisesti että kansainvälisesti olisi paljon tekemistä.

Biosfäärialuetoiminta on yhteistyötä.  Kissan on nostettava häntäänsä. Parasta mainosta ei ole olla olemassa, muttei näkyvissä.  Pohjois-Karjalassa määrätietoinen kumppanuusyhteistyö on jo avannut uusia mahdollisuuksia. Myös ohjelman hallintoa kehitetään ELY-keskuksen kautta.

Mukana olevat maat ovat hyväksyneet biosfäärialueohjelmassa mukana olon hallitustason sopimuksella ja valtiot ovat itse vastuussa ohjelman toteuttamisesta. Katse kääntyy alueiden lisäksi myös valtakunnallisiin hallinnollisiin rakenteisiin ja niiden haluun (ja kykyyn) nähdä mahdollisuudet ja olla toimissa mukana.

Biosfäärialueiden visiona on, että ihmiset ovat tietoisia yhteisestä tulevaisuudestaan ja samalla planeettamme tulevaisuudesta ja toimivat vastuullisesti yhteistyössä rakentamassa menestyviä ja biosfäärin kanssa sopusoinnussa olevia yhteisöjä.   Life IP Koitajoki on rakennettu monien toimijoiden yhteistyönä ja hanke sopii esimerkiksi toiminnasta biosfäärialueella: kestävä kehitys tehdään yhdessä ja kansainväliset näkökohdat otetaan huomioon paikallisesti toimittaessa. Esimerkkejä tarvitaan, käytäntö ratkaisee.

Timo J. Hokkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s