RIIHI LÄMPENEE TAI AINAKIN SAVUAA JO!

Riihen puinti oli varsinkin menneinä aikoina tärkeä tapahtuma. Vuoden viljasato oli korjattu pelloilta ja riihessä se sitten puitiin ja kuivattiin.

Silloinhan ei ollut kyse pelkästään ”tukiehtojen mukaisesta sadonkorjuuvaatimuksen” täyttämisestä vaan siitä, oliko perheellä tulevana talvena leipää pöydässä. Niinpä tämä sadonkorjuutermi on myöhemmin yhdistetty moniin muihinkin tärkeisiin tapahtumiin kuten budjettiriiheen jne.

Myös Pohjois-Karjalassa on parhaillaan käynnissä yhden sortin riihenpuinti. Yli 40 maaseututoimijaa ja eri alojen asiantuntijaa on valmentautunut reilun vuoden ajan Maaseudun tulevaisuusriihi -koulutushankkeessa puimaan tulevaisuuden menestysreseptejä Pohjois-Karjalan maaseudulle.

Hanketta vetää Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate. Riihessä ovat varstat heiluneet, ja mallia on käyty hakemassa aina Eurooppaa myöten. Osallistujat ovat tunnistaneet ja seuloneet parhaimpia ideoita ja käytäntöjä, joiden varaan voidaan rakentaa uutta liiketoimintaa, palveluja tai mielikuvia Pohjois-Karjalan maaseudun parhaaksi.

Hankkeen tuotoksia esitellään kevään aikana Karjalaisen kolumnisarjassa. Seuraava tapahtuma on 21. maaliskuuta, jolloin koulutusryhmän aikaansaannokset puidaan loppuriihessä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

Muiltakin osin valmistautuminen tulevaan maaseuturahaston ohjelmakauteen 2014 – 2020 Pohjois-Karjalassa on jo aloitettu. Kuluvan ohjelmakauden aikaansaannoksista on tiedotettu ja haettu samalla eväitä tuleville vuosille.

Nykyisestä ohjelmakaudesta ollaan tekemässä arviointia rinta rinnan Pohjois-Savon maakunnan kanssa. Siten saamme myös vertailutietoa naapurimaakunnan aikaansaannoksiin. Myös näitä tuotoksia hyödynnetään tulevan ohjelmakauden suunnittelussa.

Valtakunnallisesti ohjelmatyö polkaistaan maa- ja metsätalousministeriön voimin käyntiin 7.2.2012 Vantaan Heurekassa. Tämän jälkeen käynnistyvät maakunnalliset tulevaisuustyöpajat, joka täällä Pohjois-Karjalassa järjestetään maakuntaliiton ja ELY-keskuksen yhteistyönä 25.4.2012.

Paljon muutakin yhteistyötä ja tapahtumia tarvitaan ennen kuin meillä on ensi syksynä koossa maakunnallinen maaseudun kehittämisstrategia tuleville vuosille ohjaamaan maaseudun kehittämispanosten kestävää käyttöä.

Yhdessä nämä eri maakunnissa laadittavat strategiat luovat pohjan valtakunnalliselle maaseudun kehittämisohjelmalle. Vastaava prosessi on menossa kaikissa EU-maissa ja muissakin rahastoissa. Näin kansalliset ohjelmat ja strategiat rakentavat ja toimeenpanevat paitsi EU:n maaseudun kehittämispolitiikkaa myös yhteistä EU 2020 -talous- ja työllisyysstrategiaa.


Pekka Tahvanainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s