ARVOT MEKIN ANSAITSEMME

saarelainen-ritvaYrityksissä on tunnistettu yhä laajemmin toimintaa ohjaavien arvojen merkitys liiketoiminnalle ja kilpailukyvylle. Tulevaa menestystä suunnitellaan strategiassa, jossa määritellään toiminta-ajatus sekä visio eli millainen halutaan olla ja mitä saavuttaa tulevaisuudessa. Arvojen avulla tehdään valintoja miten tuohon toivottuun tulevaisuuteen aiotaan suunnistaa. Siten vahvalla arvopohjaisella toiminnalla on suora kytkös menestykseen.

Julkisen vallan käyttäjinä viranomaisen, yksittäisen viraston ja yksittäisen virkamiehen vastuulla on varmistaa toiminnan puolueettomuus, riippumattomuus ja tasapuolisuus. Koska me virkamiehet olemme erityisessä suhteessa kansalaiseen, toimimmehan mm. verovaroin, tämä tuo mukanaan myös erityisiä arvoja ja periaatteita. Näistä on Valtionvarainministeriö koonnut ”Arvot arjessa – Virkamiehen etiikka” – käsikirjan (2005) toimintaohjeeksemme.

Arvoilla tarkoitetaan tärkeinä pitämiämme asioita tai päämääriä. Ne luovat toimintaan pysyvyyttä sekä määrittelevät mikä on sallittua ja mitä puolestaan ei sallita työyhteisössä. Arvot priorisoivat tekemistämme ja päätöksentekoamme ja tulevat selvästi näkyviin erityisesti muutostilanteissa ja kriisin hetkellä. Ne myös kirkastavat niitä asioita, joita koko työyhteisössä arvostetaan. Tästä syystä arvojen tulisi ilmaista koko organisaation sekä lähiyksiköiden toimintatavan – siis meidän tapamme toimia.

Kun yhteisesti sovitut arvot on ymmärretty ja sisäistetty koko henkilöstössä, ne aidosti ohjaavat toimintaamme. Arvojen toteutuminen edellyttää myös, että jokainen henkilö tietää, mikä on hänen tehtävänsä ja roolinsa työyhteisössä ja miten hän voi käytännössä toteuttaa arvoja omassa työssään. Vaikka arvot toteutuvat vain kaikkien yhteisellä tekemisellä, on erityisesti johtajilla ja esimiehillä vastuu mallin antamisesta omalla käyttäytymisellään.

Vuosi sitten myös ELY-keskuksille määritettiin yhteiset arvot: asiakaslähtöisyys, osaaminen, yhteistyö ja avoimuus. Kuinkahan moni meistä kuitenkaan pystyisi sanomaan ne mikä hetki hyvänsä? Olemme vielä ymmärryksen ja sisäistämisen vaiheessa, se kun ei tapahdu hetkessä. Niinpä nyt keväällä asia on kehityskeskusteluissa esillä – siis miten arvomme näkyvät kunkin työssä?

Asiakaslähtöisyys on vahva arvo. Palvelemme asiakasta kokonaisvaltaisesti hänen tarpeistaan lähtien. Kuuntelemme asiakasta ja pyrimme auttamaan häntä löytämään ratkaisuja ongelmiin. Meillä on oikea palveluasenne ja ajamme asiakkaan etua viivyttelemättä. Asiakkaita kohtelemme tasapuolisesti.

Osaaminen on perusta korkealle ammattitaidolle ja laadukkaille palveluillemme. Kehitämme jatkuvasti itseämme ja toimintaamme, jotta osaamme ennakoida ja reagoida muuttuviin tilanteisiin ja asiakkaiden tarpeisiin kokonaisvaltaisesti. Osaamisen kehittäminen on suunnitelmallista ja perustuu vahvasti toiminnan tavoitteisiin.

Yhteistyö pohjautuu muiden kunnioittamiselle ja luottamukselle. Arvostamme ja rohkaisemme henkilöstömme vahvaa vuorovaikutusta kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Verkotumme muihin toimijoihin asiakkaan kokonaisvaltaisemman palvelun turvaamiseksi.

Avoimuus ja läpinäkyvyys toiminnassa ovat jo julkisuuslainkin tuoma velvoite, muistaen kuitenkin lain erikseen määräämät salassapitovelvoitteet. Asioita valmistellaan avoimesti, koko henkilöstön osaamista hyödyntäen. Tehdyistä päätöksistä myös viestitään, tilanteen mukaan sisäisesti ja ulkoisesti. Informaation määrästä pyritään pikemminkin laadulliseen eli tiedon merkitysten viestimiseen. Avoimuus on ennen kaikkea asenne.

Pelkkinä sanoina arvot eivät merkitse mitään. Arvoilla tulee olla selkeä ja käytännöllinen merkitys sekä johtamisessa, että meidän kaikkien käyttäytymisessä. Arvojen tulee ohjata toimintaa.

Ritva Saarelainen

Yksi vastaus artikkeliiin “ARVOT MEKIN ANSAITSEMME

  1. Hyvä tavoitteellinen kirjoitus viimein elyltä. Avoimuuden, puolueettomuuden ja tasapuolisuuden vaatimus ei ole oikein toteutunut edellisen vuoden aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s