SAIMAANNORPAT TAKAISIN PYHÄSELÄLLE

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hyljelajeista. Kannan suuruudeksi on arvioitu 270 yksilöä. Lajia ei esiinny missään muualla kuin Saimaalla. Vastuu saimaannorpan suojelusta on yksinomaan suomalaisilla. Nyt kevättalvella on tärkeintä, että moottorikelkoilla tai edes jalkaisin ei liikuttaisi rannoilla ja luodoilla, joissa saimaannorpan poikaspesiä voi esiintyä. Kuumin kysymys on kuitenkin suunnitellut kalastusrajoitukset.

Pariinkymmeneen vuoteen saimaannorpan pesimähavaintoja ei ole tehty Pyhäselällä Tikansaaren pohjoispuolisella alueella. Pyhäselän viimeisin kanta-arvio on vain kaksi yksilöä, kun se vielä 1990-luvulla oli 13 yksilöä. Myös Orivedellä kanta on enää kymmenkunta yksilöä. Pienenevä saimaannorppakanta on siis vetäytymässä etelämmäksi.

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteltu kaksi asetusluonnosta, joilla rajoitettaisiin kalastusta Saimaalla. Toinen luonnoksista koskee norpan suojelua poikasvaiheessa keväällä ja toinen myös aikuisille norpille vahingollisten pyydysten käytön rajoittamista.

Asetus kalastuksen rajoittamisesta äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan poikasten suojelemiseksi kieltäisi kaikenlaisen verkkokalastuksen norpan poikasille tärkeiksi määrätyillä vesialueilla huhtikuun 15. päivästä kesäkuun loppuun. Alueilla, joille on tehty vapaaehtoinen sopimus kalastuksen rajoittamisesta, asetus ei olisi voimassa. Pohjois-Karjalassa voidaan olla ylpeitä siitä, että näitä vapaaehtoisia sopimuksia verkkokalastuksen rajoittamisesta on tehty kattavasti. Saimaannorpan esiintymisalueen keskeisissä osissa Etelä-Savossa kalastusrajoituksista on muodostunut melkoinen kiista.

Verkkokalastuskiellon voimassa ollessa saisi kalastaa sellaisilla katiskoilla ja rysillä, jotka ovat ns. norppaturvallisia sekä onkimalla ja uistelemalla. Yksittäinen vapaa-ajan kalastaja tuskin kärsii kiellosta kohtuuttomasti. Ammattimaisen kalastuksen turvaaminen vaatii kuitenkin erityistoimia, onhan Saimaa maamme sisävesien tärkein ammattikalastusalue.

Asetus eräistä kalastusrajoituksista rajoittaisi verkkokalastusta varsin voimakkaasti ympäri vuoden. Sekä riimuverkot että monisäikeisestä langasta tehdyt verkot olisivat kiellettyjä. Lisäksi kiellettyjä olisivat yli 0,15 millimetrin yksisäikeisestä langasta tehdyt verkot. Norpan suojelemiseksi tehtävät kalastusrajoitukset turvaavat kuitenkin samalla myös äärimmäisen uhanalaisen järvilohen ja erittäin uhanalaisen järvitaimenen säilymistä ja suojelua.

Kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaan ajatuksen mukaan passiivisten pyydysten kuten verkkojen osalta säätelyn perustan voisivatkin muodostaa norpparajoitukset. Näin saimaannorpan ja järvilohen intressit voitaisiin kytkeä yhteen ja saada aikaan Saimaalle nykyistä selkeämpi ja toimivampi kalastuksen säätelymalli. Kestävän kalastuksen tavoitteiden mukaisia kalastusmenetelmiä kehittämällä asenteita voitaisiin saada muutettua suopeammaksi saimaannorpan ja samalla myös järvilohen suojelulle. Ammattimaiseen kalastukseen tuleekin kehittää norpalle turvallisia, verkot korvaavia, toimivia ja tukikelpoisia vaihtoehtoja.

Saimaannorpan suojelu ja Saimaan alueen kalastus pystytään yhteensovittamaan. Tulevaisuudessa esiintymisalueen pohjoiset reuna-alueet voivat olla saimaannorpalle elintärkeitä, jos pesimäaikaiset jää- ja lumiolosuhteet heikentyvät lajin nykyisellä ydinalueella. Saimaannorppa on tervetullut takaisin Pyhäselän pohjoisosiin, Joensuun ja Liperin vesille.

Ari Niiranen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s